Wat te doen als je tanden zich verschuiven na een beugel

Je hebt maanden, misschien zelfs jaren, een beugel gedragen om je tanden recht te zetten en een mooie glimlach te bereiken. Maar wat als je tanden beginnen te verschuiven na de behandeling? Dit is een probleem waar sommige mensen mee te maken krijgen. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om dit probleem aan te pakken en je mooie glimlach te behouden.

Begrijp waarom je tanden weer scheef gaan staan

Er zijn verschillende redenen waarom tanden kunnen verschuiven na het verwijderen van een beugel. De meest voorkomende zijn:

  • Natuurlijke gedrag: Tanden hebben de neiging om terug te keren naar hun oorspronkelijke positie, vooral in de eerste paar maanden na de behandeling.
  • Niet dragen van retainers: Retainers zijn essentieel om de tanden in hun nieuwe positie te houden. Als je deze niet consequent draagt, kan dit leiden tot verschuiving.
  • Veranderingen in de mondstructuur: De groei van de kaak en de veranderingen in de kaakspieren kunnen ervoor zorgen dat je tanden zich verplaatsen.
  • Gewoonten: Bepaalde gewoonten zoals tandenknarsen of duimzuigen kunnen druk uitoefenen op je tanden en ze daardoor laten verschuiven.

Draag je retainer consequent

Het dragen van een retainer, ook wel een retentiebeugel genoemd, is de belangrijkste stap om te voorkomen dat je tanden gaan verschuiven. Je orthodontist zal je specifieke instructies geven over hoe vaak je de retainer moet dragen. Het is belangrijk om dit advies nauwkeurig op te volgen. Daarnaast is het belangrijk dat je je retainer regelmatig schoonmaakt, om te voorkomen dat bacteriƫn en tandplak zich ophopen.

Plan regelmatig een controle in

Zelfs nadat je behandeling is afgerond, is het nog steeds belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de orthodontist. Door regelmatig afspraken in te plannen, kan de orthodontist de positie van je tanden in de gaten houden. Indien nodig kunnen er kleine aanpassingen gedaan worden aan je retainer of kan de orthodontist een andere oplossing aanbevelen.

  • tanden-scheef-na-beugel
  • scheve-tanden-na-beugel
  • tanden-gaan-weer-scheef-staan-na-beugel

Kan je weer een beugel nemen?

Ja, dat kan! Het is zeker mogelijk om opnieuw een beugel te nemen als je tanden zich na de eerste behandeling hebben verplaatst. Hoewel het misschien ontmoedigend klinkt om opnieuw te moeten beginnen, kan dit soms de beste oplossing zijn om je tanden weer recht te krijgen. Neem contact op met je orthodontist zodat hij of zij kan bepalen welke behandelmethode het meest geschikt is voor jouw situatie. Als je er op tijd bij bent, heb je vaak voldoende aan een kortere behandeling dan de eerste keer.

Grijp tijdig in en vraag advies aan je orthodontist

Als je merkt dat je tanden weer scheef beginnen te staan na het dragen van je beugel, neem dan onmiddellijk contact op met je orthodontist. Zij kunnen een uitgebreide evaluatie uitvoeren en je adviseren over de beste manier om dit probleem aan te pakken. Dit kan variƫren van het aanpassen van jouw huidige retainer tot het overwegen van een nieuwe orthodontische behandeling. Door snel te handelen, kun je verdere verschuiving voorkomen en jouw mooie glimlach behouden.